söndag 9 november 2008

Uppgift 1

1) Amalys finns i saliven och bryter ner stärkelsen i födan. Pepsin finns i magsaften och bryter ner protein.


2) I tolvfingertarmen sönderdelas kolhydrater, fett och protein och bukspottskörteln avger bukspott som innehåller olika enzymer som sönderdelar maten.


3) Näringen tas upp i tunntarmen.


4) Druvsocker (glukos) en enkel sockerart och är uppbyggd av molekylringar. Den
enkla sockerarten kan passera tarmväggen och transporteras i blodet utan att först sönderdelas. Det ger snabbt kroppen energi. Druvsocker är vanligt i bär och frukt. Stärkelse och cellulosa är stora molekyler som innehåller hundratals ihopkopplade druvsockermolekyler. I stärkelsen bildar ringarna spiralvridna kedjor medan cellulosamolekyler är raka. Både stärkelse och cellulosa tillverkas av växter.

5) Snabba kolhydrater finns i t.ex. läsk och godis, långsamma kolhydrater finns i t.ex. pasta. Skillnaden mellan snabba och långsamma kolhydrater är: snabba kolhydrater ger oss energi under en kort tid och långsamma under en längre tid.

6) Protein är äggviteämnen, som finns i t.ex. kött, fisk och ägg.

7) Fett är uppbyggt av glycerol och fettsyror.

1 kommentar:

Johan Lind sa...

Överlag ganska bra svar.